SEK | EUR | USD

Grunderna i att välja multimeter

Multimetrar är nödvändiga verktyg för alla som arbetar med elektronik. Beroende på vilken multimeter som väljs mäts värden som spänning, ström, resistans, temperatur med mera. Det är ett allt-i-ett-verktyg för felsökning, kretsbygge och testning.

(Bildkälla: Digilent, Inc.)

Den första faktorn en köpare ska tänka på är vad mätaren ska användas till. Som jag nämnde: vad de testar beror helt på vilken mätare som köps. Att veta vad den ska användas till hjälper också till att avgöra vilken typ/storlek som ska köpas. Det finns stora skrivbordsenheter till fickstorlek och många varianter däremellan.

Nästa övervägande bör vara om din tillämpning kräver manuellt områdesval eller om automatiskt områdesval är acceptabelt. De fungerar precis som det låter. Med automatiskt områdesval väljs rätt område för att testet ska utföras (dvs. ampere, milliampere, mikroampere osv.) och manuellt områdesval kräver att användaren justerar området för en mer exakt läsning av testet.

Okej, så varför ska du inte bara köpa automatiskt områdesval? Precisionen är mycket hög men med multimetrar med manuellt områdesval kan användaren finjustera läsningen till fler decimaler vid behov. För många tillämpningar krävs det inte men när det gör det är en multimeter med manuellt områdesval rätt verktyg för jobbet. Om användaren inte har ett allmänt behov av detta har multimetrar med automatiskt områdesval funktioner för manuellt områdesval, så det skulle också vara en bra lösning.

Vissa mäter bara en typ av värde, medan andra mäter sex eller flera. Det finns en mätare som passar alla behov. För dem som är i startgroparna och är osäkra på vad de ska skaffa skulle jag definitivt rekommendera något som mäter spänning, ström och resistans och en som har en kontinuitetstestfunktion.

(Bildkälla: Mueller Electric Co)

Nu när jag har gått igenom mätarna går jag över till några probalternativ. De flesta mätare levereras med minst en uppsättning prober, vissa med flera. Den vanligaste är testproben. Dessa har en fin spets i änden som gör att du kan ”tränga in” dem i tajta utrymmen i kretsar för testning eller genom kabelisolering. Trots att dessa prober ofta levereras med mätarna finns det många andra typer som var och en passar bäst beroende på tillämpning. Några andra typer är:

  • Gripare/krok
  • Alligatorklämma
  • Gaffelögla
  • Fjäderklämma

Det finns många varianter som jag inte har listat, med flera storleksalternativ för varje. En sak att notera är att om en mätare ska kunna mäta temperatur krävs en särskild temperaturprob.

Dessa kraftfulla verktyg är en nödvändighet för alla labb/makerspace. Du sparar flera timmars frustration med att felsöka kretsar och kan till och med spara pengar i rätt omständigheter.

Om skribenten

Image of Ashley Awalt

Ashley Awalt är utvecklare av tekniskt innehåll och har varit hos oss på Digi-Key Electronics sedan 2011. Hon har nyligen tagit sin universitetsexamen i tillämpad vetenskap inom elektronikteknik och automatiserade system på Northland Community & Technical College med ett Digi-Key-stipendium. I sin nuvarande roll arbetar hon med upprättande av unika tekniska projekt, processdokumentering och produktion av videomaterial för projekten. På fritiden vill Ashley helst – nja, det blir faktiskt inte mycket fritid när man har små barn.

More posts by Ashley Awalt