SEK | EUR | USD

Digi-Keys Fulfillment-program och Marketplace-program

Av Pat Sagsveen

Bidraget med av Digi-Key Electronics

Digi-Key har nyligen tagit fram ett par program för att kunna expandera kraftigt på nya marknader. Dessa program erbjuder nya möjligheter för leverantörer och distributörer som vill lägga till nya kanaler i sin övergripande strategi.

I oktober 2019 startade Digi-Key sitt Marketplace-program som gör det möjligt för leverantörer att dra nytta av Digi-Keys webbplats. Detta har öppnat dörren för många nya leverantörer genom den snabba och effektiva introduktionsprocessen för att komma igång. Marketplace erbjuder också flexibilitet för leverantörer eftersom produkterna inte behöver finnas fysiskt hos Digi-Key. Detta program kan utnyttjas av flera olika typer av leverantörer av flera olika skäl, vilka beskrivs nedan.

I juli 2020 började Digi-Key erbjuda en kontraktstjänst som vi kallar Fulfilled by Digi-Key. Detta program gör det möjligt för leverantörer att lagra sina produkter hos Digi-Key och utnyttja samma överlägsna logistik som kunder över hela världen har lärt känna och uppskattar. Detta program ger leverantörer möjlighet att ha ett enda lager för globala leveranser till en mycket rimlig kostnad.

Båda programmen erbjuds redan idag. Leverantörer kan välja mellan Marketplace-modellen, Fulfilled by Digi-Key-modellen eller en blandning av båda. Dessa program är inte bara öppna för tillverkare utan även för distributörer. Processen för att bli registrerad för endera av programmen börjar med att leverantören fyller i en enkel onlineansökan. Denna ansökan fungerar för både Marketplace- och Fulfillment-programmet.

Marketplace

Marketplace-programmet låter leverantörer utnyttja Digi-Keys webbplats, men samtidigt behålla produkterna i sina egna anläggningar. Att komma igång med detta program går tämligen snabbt och många leverantörer har kommit igång och varit "live" på webbplatsen inom en månad efter att Digi-Key fått deras ansökan.

Marketplace är ett utmärkt program för leverantörer eller distributörer som redan har ett befintligt logistiknätverk. Standardinställningen i Marketplace är endast USA; leverantörer kan dock välja att expandera globalt i Marketplace-programmet genom att helt enkelt låta Digi-Key få veta vilka länder de är bekväma med att leverera till.

Marketplace-programmet kan användas för mer än bara heta, nya produkter. Marketplace kan också utnyttjas för produkter som levererantörer har för mycket av, som har utgått, som är föråldrade eller som inte skulle fungera i en mer traditionell distributionskanal. Ett bra exempel på en distributör som redan använder detta program är Rochester Electronics. Rochester arbetar med halvledartillverkare som en licensierad lagerdistributör. Mycket av deras nuvarande lager består av äldre artiklar som inte kan införskaffas någon annanstans. Rochester listar sina artiklar på Digi-Keys webbplats, så att de kan få tillgång till den befintliga Digi-Key-kundbasen.

Många leverantörer har produkter som är svåra att leverera och som inte kan hanteras med en normal distributionsstrategi. Leverantörer som redan är certifierade för att leverera produkter som litiumbatterier, kemikalier eller någon produkt som ställer särskilda krav för frakten är också utmärkta kandidater för detta program.

I Marketplace-programmet arbetar leverantörer från en onlineportal där de kan acceptera eller avvisa beställningar, uppdatera lager och få en dataöversikt över sin veckovisa försäljning. Priser och tillgängliga volymer kan sättas via denna portal och ett API (Application Programming Interface) kan användas för att hantera detta. Webbprissättningen på Marketplace kontrolleras fullständigt av leverantören och Digi-Key tar en provision av dessa försäljningar. Leverantörer kan använda differentierade prissättningsstrukturer för att erbjuda rabatter vid angivna volymer, så att kunderna lätt kan se vad kostnaderna för högre volymer skulle bli. Detta hjälper kunderna att se vad deras pris skulle bli för högre volymer, och historiskt sett har försäljningen drivits upp till de volymer som anges med priströsklarna.

Programmet Fulfilled by Digi-Key

Med Fulfilled by Digi-Key-programmet kan leverantörer lagra sina produkter hos Digi-Key och utnyttja Digi-Keys befintliga logistiknätverk. Denna modell gör det möjligt för leverantörer att sälja sina produkter globalt, utan att behöva hantera någon annan frakt än att få produkterna till Digi-Key. Standardinställningen i detta program är global täckning. Om vissa produkter inte kan säljas till vissa regioner, kan detta lösas genom att helt enkelt ge Digi-Key uppgifter om vart produkter inte kan skickas.

Digi-Key är kända för att leverera låga minimiordervolymer till kunder globalt, och detta program gör det möjligt för leverantörer att använda Digi-Keys befintliga kanaler för att göra detta till en totalt sett lägre kostnad för kunderna. Om en leverantör säljer artiklar som kommer på rulle, kan Digi-Key erbjuda tjänsten att klippa till anpassade längder av rullar, för att på så sätt kunna skicka lägre ordervolymer till kunder.

Detta program är utmärkt för leverantörer som letar efter en global partner i sin distributionsstrategi. Digi-Key kan erbjuda leverans samma dag för alla beställningar som görs före kl. 20.00 (centraltid USA). Leverantören debiteras inte för någon frakt till kunderna och kan till ett mycket rimligt pris lagra produkter hos Digi-Key i en välkontrollerad miljö som är utformad för att hantera artiklar som är känsliga beträffande fukt och/eller ESD (elektrostatisk urladdning). Detta är ett citat från ESD Certified Professional-programchefen Shane Heinle som gäller förhållandena hos Digi-Key:

“Digi-Key är mycket stolta över att erbjuda våra kunder ett exceptionellt mervärde, produkter av hög kvalitet och överlägsen service, tillsammans med den viktigaste delen av kontinuerliga förbättringar i vår hantering av ESD- och fuktkänsliga produkter. Vi letar alltid efter bättre sätt att ta hand om våra kunder och leverantörer genom att se till att de produkter vi säljer hanteras och förpackas korrekt när de är hos Digi-Key. Digi-Key är certifierade enligt ANSI / ESD S20.20 sedan mars 2010 och vi följer JEDEC J-STD-033-standarden för hantering av fuktkänsliga produkter. “

Fulfillment-modellen fungerar i huvudsak som ett kommissionsarrangemang. Leverantören anger en ”kostnad” för sina varor för Digi-Key. Digi-Key återförsäljer online åt leverantören och betalar leverantören ”kostnaden” för varje produkt som har sålts. Leverantören behöver inte hantera en portal i detta program och Digi-Key tillhandahåller veckovisa lagerrapporter med information om lagernivåer.

Vilka leverantörer kan utnyttja Digi-Keys webbplats

Leverantörer som använder Marketplace- eller Fulfilled by Digi-Key-programmet har samma synlighet som andra leverantörer som idag har ett engagemang med Digi-Key. Digi-Key skapar ett "leverantörsmarknadscenter" som det som tidigare kopplats till Rochester Electronics. Detta blir en sida där endast den leverantörens artiklar kan sökas efter. Detta är i huvudsak grundsidan för den leverantören. En bild av Rochester Electronics leverantörscenter kan ses nedan i figur 1.

Bild av Rochester Electronics leverantörsmarknadscenterFigur 1: leverantörsmarknadscenter för Rochester Electronics.

Leverantörer kan lägga till produktuppgifter, verktyg, underlagsdokumentation, videor, ikoner för sociala medier och en rad andra saker i sina leverantörsmarknadscentra. Detta är en sida som är helt ägnad åt den leverantören. Sökfunktionen på denna sida kommer endast att visa produkter från den leverantören och de produktkategorier som deras produkter finns i visas på denna sida.

När du söker efter produkter på Digi-Keys webbplats kan Marketplace-produkter och Fulfilled by Digi-Key-produkter blandas med de produkter som sökningen hittar. Ett exempel på detta kan ses med två av våra leverantörer som för närvarande använder detta program. Cal-Chip Electronics Inc är för närvarande en Marketplace-leverantör hos Digi-Key och Holy Stone Enterprise är för närvarande en Fulfilled by Digi-Key-leverantör. Figur 2 visar hur båda artiklarna visas på webbsökningen på samma sätt. Användare som är bekanta med Digi-Keys webbplats märker att alla produkter på webbplatsen visas så här.

Bild av Digi-Key-sökning för Marketplace-leverantör jämfört med Fulfilled by-leverantör (klicka för att förstora)Figur 2: Digi-Key-sökning för Marketplace-leverantör jämfört med Fulfilled by-leverantör.

Avslutande reflektioner

Digi-Key har varit ett välkänt namn inom elektronikindustrin i flera decennier. Digi-Key hoppas kunna erbjuda nya möjligheter för nya och befintliga leverantörer genom att lägga till dessa program. Dessa program medför inga risker, de är gjorda för att komma igång med enkelt och de är avsedda att ge leverantörer tillgång till en redan befintlig kundbas av elektroingenjörer, systemintegratörer, OEM, CM och många andra typer av kunder. Syftet med denna artikel har varit att informera potentiella leverantörer om denna möjlighet hos Digi-Key.

Disclaimer: The opinions, beliefs, and viewpoints expressed by the various authors and/or forum participants on this website do not necessarily reflect the opinions, beliefs, and viewpoints of Digi-Key Electronics or official policies of Digi-Key Electronics.

Om skribenten

Pat Sagsveen

Pat Sagsveen, Associate Applications Engineering Tech på Digi-Key Electronics, ansvarar för att hjälpa kunder att hitta bättre sätt att använda ny teknik och rätt delar för att genomföra sina projekt. Han började på Digi-Key 2016 efter sin examen i tillämpad vetenskap inom elektronik och kommunikation från Bismarck State College. Han brinner för förstärkare och ägnar en stor del av sin fritid åt att bygga och mecka med dem, och har bland annat byggt tre rörförstärkare.

Om utgivaren

Digi-Key Electronics

Digi-Key Electronics, med säte i Thief River Falls, Minnesota, är en global fullserviceleverantör av både prototyp-/design- och produktionskvantiteter av elektronikkomponenter samt erbjuder mer än tre miljoner produkter från över 750 tillverkare av kvalitetsvarumärken på Digi-Key.